WhatsApp

Diz Kireçlenmesi

Diz Kireçlenmesi

Diz Kireçlenmesi

Diz Kireçlenmesi

Diz eklemlerinde oluşan kireçlenme anlamına gelir. Kireçlenme, kemikler arasındaki eklemlerde oluşan sertleşme ve hareket kısıtlılığına neden olur. Diz kireçlenmesi, genellikle yaşlılıkla birlikte ortaya çıkan bir durumdur. Ancak her yaşta görülebilir. Diz kireçlenmesine neden olan faktörler arasında genetik yatkınlık, hareketsizlik, aşırı kilo, cinsiyet ve bazı ilaçlar sayılabilir. 

Diz Kireçlenmesi Tedavisi

Genellikle hareket terapisi, ağrı kesici ilaçlar ve eklemleri hareket ettirmek için kullanılan cihazlarla yapılır. Hareket terapisi, diz eklemini esnek ve güçlü tutmak için özel egzersizleri içerir. Ağrı kesici ilaçlar, ağrıyı azaltmak için kullanılabilir. Bu ilaçlar, anti-inflamatuar ilaçlar veya opioidler gibi ağrı kesiciler olabilir. Doktorunuz, size en uygun tedavi yöntemi için dikkatle muayene etmektedir. 

Diz Kireçlenme Belirtileri Nelerdir? 

Hastalık kapsamında birtakım olumsuz bulgular görülmektedir. Eklemlerde yaşanan yan etkilerin şiddeti ve boyutu kişiden kişiye değişir. Kireçlenmeye bağlı görülen belirtilerden bazıları şu şekilde sıralanabilir;

Ağrı: Dizde kireçlenme diz eklemini hareket ettirirken ağrıya neden olabilir. Bu ağrı genellikle hareketsiz kalınca daha belirgin hale gelir. Gün içerisindeki aktiviteler dolayısıyla hareket ettirildiğinde azalma görülür. 

Hareket kısıtlılığı: Diz kireçlenmesi, diz eklemini hareket ettirirken hareket kısıtlılığına neden olabilir.

Yorgunluk: hareket kısıtlılığı nedeniyle yorgunluk hissi oluşturabilir.

Sertlik: Dizlerinizde sertlik hissedebilirsiniz. Özellikle sabahları dizleriniz hareketsiz kalınca sertleşebilir ve hareket ettirildiğinde azalabilir.

Diz Kireçlenme Önlemek için Ne Yapılabilir?

Eklem rahatsızlıkları belli bir yaştan sonra görülebilir. Ciddi boyutlara ulaşmaması için bir an önce uzman görüşü alınmalıdır. Tedavi süreci, ortopedi ve travmatoloji alanında uzman hekim kontrolünde ilerlemelidir. 

Düzenli egzersiz yapın: Düzenli egzersiz dizlerinizi güçlendirir ve hareketliliği artırır. Düzenli yürüyüş, koşu gibi aerobik egzersizler yaparak dizlerinizi güçlendirin.

Kilonuza dikkat edin: Fazla kilo dizlerinize ekstra yük bindirir ve bu da diz kireçlenmesine neden olabilir.
Sağlıklı bir diyet ve düzenli egzersizlerle kilo vermeye çalışın düzenli olarak hareket edin. Sürekli oturarak çalışmak veya uzun süre hareketsiz kalmak dizlerinizin hareketliliğini azaltabilir. Düzenli aralıklarla kendinizi hareket ettirin ve hareketsiz kalmayı azaltın.

Doktorunuzun verdiği talimatlara ve önlemleri dikkate alarak iyileşme süresini kısaltabilir. Diz kireçlenmesi gibi hastalıklara karşı önlem almak için bizlere başvurabilir ya da daha fazla bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.