WhatsApp

Prostat Kanseri

Prostat Kanseri

Erkek vücudunda bulunan prostat bir ceviz tanesi büyüklüğündedir, prostatın erkek vücudu için önemli görevleri arasında üreme sisteminin bir parçası olduğu için prostat, spermleri koruyarak sıvıyı üreten ve spermleri sağlıklı şekilde saklayarak idrar kaçırmayı önlemektedir.Erkeklerde en çok görülen kanser türleri arasında Prostat kanseri 2. sırada yer almaktadır. Erkeklerde en çok görülen kanser türü ola prostat kanseri oldukça gizli bir şekilde ilerler Prostatın dokusunda oluşan bazı hücrelerin anormal şekilde seyir göstererek, çoğunlukla prostatın dış kabuğundan başlayarak yayılan kötü huylu tümörlere dönüşmesine prostat kanseri denmektedir.Bu tümörlerin bir kısmı oldukları alanda kalır ve başka organlara yayılım göstermezler. Bu tür yayılım göstermeyen tümörlere iyi huylu tümör denmektedir. Fakat bazı prostat tümörleri ise diğer dokulara yayılılın gösteriler bunlara ise kötü huylu tümör denmektedir. Bu kötü huylu tümörlere kanser hücresi denmektedir. Dünya çapında her 10 erkekten 1 tanesinde görülen bir kanser türüdür. Bu kanserin ortalama görülme yaşı 65’tir. Bu kanserin erkeklerde sık görülmesi nedeniyle erkeklerin düzenli olarak prostat muayenesini yaptırması gerekmektedir. Bu hastalığın  erken dönem fark edilmesi ve tanı konulması  tedavisinde başarı şansı yüksek tutmaktadır.

Prostat Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Erken evrelerinde herhangi net bir belirti göstermeden sessizce ilerleyen bu hastalık  birtakım belirtiler ile ortaya çıkar

  • Kasık bölgesinde ağrı hissi
  • İdrar yapmada zorluk
  • Ereksiyon (sertleşme) problemi
  • Boşalma sırasında ağrı
  • Menide veya idrarda kan görülmesi
  • İdrar akışında güç ve hız kaybı
  • Kemiklerde ağrı

 

 

Prostat Kanserinde Erken Teşhisin Önemi

Bu hastalığa erken evrede tanı konursa ve kanser hücresi henüz yayılım göstermemişse, erken teşhis ile bu hastalıktan kurtulma oranı yüksektir. Bu sebeple, 40 yaş üstü erkeklerin belirli peridyodlar ile yılda minimum bir kez prostat kontrolünden geçmesi erken tanı için çok önemlidir.

40 yaş üstü  her erkeklerin  en az yılda bir defa  parmakla rektal yoldan prostat muayenesini yapılmalı ve kanda Total PSA ve Serbest PSA değerine baktırmalıdırlar . Bu sayede sessizce ilerleyen ve henüz belirti vermemiş erken evrelerdeki kansere rastlanılmaktadır.

Ailesinde prostat kanseri olan hastalar siyahi ırk erkekler, BRCA2 geni + olan erkekler kanser taramasına 40 yaşından sonra düzenli olarak kontrol ettirmeleri gerekmektedir. Gelişen medikal teknoloji ve  prostat kanseri taramaları ile bu kanser türünden ölen erkeklerin oranı son 20 yıl içinde önemli ölçüde azalış göstermiştir.

 

Prostat Kanserinin Oluşumunda Nedenler ve Risk Faktörleri

Hastalığın hangi sebeple ortaya çıktığı net olarak bilinmemekle birlikte bu kanserin nedenleri ve risk faktörleri bulunmaktadır. Hücre düzeyinde gelişen genetik nedenlere bağlı prostat hücrelerinin kontrol dışı büyümesi sağlıklı hücrelere zarar vererek onların yerini alması sonucu prostat kanseri oluşur.

  • Prostat Kanserinin Risk Faktörleri
  • Yaş (Yaş arttıkça prostat kanseri görülme oranı artar)
  • Irk (Amerika’daki siyah ırklarda prostat kanserin oranı oldukça fazladır.)
  • Genetik (Ailede ya da özellikle birinci derecelerde prostat kanseri olanlarda risk oranı daha yüksektir.)
  • Beslenme (Beslenmenin kesin rol oynadığı net değildir, ancak protein bakımından zengin beslenen erkeklerde prostat kanseri daha sık görülür.)

Hastalığın Tanı ve Teşhisi

 Prostat Kanserini tedavi edebilmek için kanser vücudun hiçbir yerine yayılmadan , erken dönemde teşhis etmek ve tanı koymak gerekmektedir. Kanser hüvresi prostatın içersindeyken tanı konulursa tedavi süreci hızlanır.

Ne yazık ki hiçbir kan tahlili, genetik test ya da herhangi bir görüntüleme yöntemi bir erkekteki prostata sınırlı bir kanseri kesin olarak gösteremez. Kanser açısından riskli görülen erkeklere prostat biyopsisi yapılır.

Prostat Kanseri İhtimali Görülen Kişilere Yapılan Tetkikler

DRE (Dijital Rektal Muayene): Hekimin elle muane yapmasına denir hekim eline eldiven giyerek parmağını hastanın makatına yerleştirir. Parmağı ile prostatın büyüklüğünü ve şeklini inceler. Eğer prostatın içerisinde bir sertlik hissederse prostat kanserinden şüphelenilir ve hastaya girişimsel radyoloji eşliğinde prostat biyopsisi önerir.

PSA (Prostata Özgü Antijen): Kandan bakılan bir testtir. Prostat bezinde üretilen ve kanda da saptanılan bir proteinin ölçülmesiyle sonuç verir. Kanser, enfeksiyon ya da  iyi huylu prostat büyümesi durumunda da kandaki PSA düzeyleri yükselir. Fakat PSA testi kesin kanser tanısı koydurmaz, sadece kanser riskinin oranını gösterir.

Prostat Kanseri Geni 3 (PCA3): İdrardan bakılan bir testtir. Prostat masajından sonra alınan PCA3 bakılmasına dayanan bir testtir. Fakat PSA’sı yüksek olan bir kişide PCA3 testi negatif ise  o kişide %92 oranında kanser hücresi yoktur.

Tümör Derecesi

Bu hastalığın tümör evresini öğrenmek için hastaya girişimsel radyoloji eşliğinde prostat biyopsisi yapılır bu biyopsi sonucunda  kanser hücresine saptanırsa, patolog tarafından kanserli doku gözlemlenir  En sık kullanılan  Gleason Skorlama Sistemi kullanılır. Bu sistem tümörün büyümesinin hızını ve normal dokudan farklılaşması hakkında bilgiler verir

Az derece risk tümörün normal dokudan fazla farklılaşmadığını yavaş büyüme göstereceğini, yayılma riskinin sıklığının  az olduğu anlamına gelmektedir. Yüksek derece risk tümörün normal dokudan fazlasıyla farklılaştığını, büyük bir  hızlı büyüyeceğini ve vücudun diğer bölgelerinde bulanan sağlıklı hücrelere yayılabileceğini metastaz edeceğini belirtir.

 

Prostat Kanserinin Evreleri

Prostat kanserinin evrelenmesi , tümörün prostatta ve çevresinde ne kadar çoğaldığına  bağlı olarak yapılır, bu evrelemede şunlara dikkat edilir

  • Güncel tümörün boyutuna
  • Tümörün prostat içinde dokularda ve çevresindeki dokulara yayılımı
  • Kanserin lenf nodlarına yayılma durumuna
  • Vücudun diğer sağlıklı hücrelerine bölgelerine yayılım durumu (metastaz)

Hastalığın evreleri tespit edilirken TNM evreleme sisteminden yararlanılmaktadır..

T: Tümörün boyunu yerini ve dokuda ne kadar derine indiğini tanımlamaktadır.

N: Kanser hücresinin lenf düğümlerine mi yoksa lenf düğümlerini bağlayan kanallara mı yayıldığını göstermektedir.

M: Kanser hücresinin uzak organlara ve ya  hücrelere yayılıp yayılmadığını belirtmektedir.

  1. Evre: Kanserinin ilk evresinde tümör yalnızca bir taraftadır. Tümör yavaş büyür. PSA seviyesi düşük ve tümör hücreleri DRE sırasında hissedilmeyebilir.
  2. Evre: Kanser prostat bezinin bir ve ya iki tarafında olabilir. PSA kan testi 20’nin altında iken . Gleason skoru 7 – 8’dir.
  3. Evre: Kanser lokal olarak ilerlemektedir. Gleason skoru ve PSA yüksektir. Bu nedenle kanserin yayılma olasılığı fazladır.
  4. Evre: Hastalığın son evresinde tümör lenf düğümlerine ya da vücudun diğer bölgelerine yayılım göstermiştir.

 

Prostat Kanseri Tedavisi

Prostat kanserin tedavisi için farklı tedavi seçenekleri mevcuttur. Hasta için hangi tedavi yönteminin uygun olup olmadığına hekim muayenesi ve klinik testler sonrasında karar verir. Yaygın olarak prostat kanseri tedavisinde bulunan yöntemler

Aktif İzlem: PSA ve DRE testleri ve düzenli olarak alınan prostat biyopsileriyle beraber  hastanın aktif olarak takibi yapılır. Aktif izlem yönteminde prostat kanserinin gelişimi gözlemlenir eğer kanserde büyüme olursa diğer tedavi seçeneklerine geçilir.

Prostat Kanser Ameliyatı: Prostat kanserinin tamamen vücuttan dışarıya atılması için uygulanan genel anestezili bir cerrahi işlemdir. Prostatektomi olarak adlandırılır. Bu cerrahi işlemde prostat ve çevresindeki doku vücuttan çıkarılır.

Prostattaki kanserli dokunun vücuttan çıkarılması için Da Vinci robotik cerrahi robotu ile gerçekleştirilen tedavi yöntemine ise, robotik radikal prostatektomi denir. Robotik prostatektomi ile prostat kanseri ameliyatında çok yüksek oranlı iyileşmeler sağlanmaktadır.

Radyasyon Tedavisi: Vücuttaki kanser hücresini öldürmek için yüksek enerji kullanılır. İki farklı radyasyon tedavisi vardır.  Dış radyasyon tedavisinde vücudun dışında bir makine yardımı ile radyasyon kanser hücrelerine saptanır ve o kanser hücresine yönlendirilir. Dahili radyasyon tedavisi seçeneğinde ise radyoaktif tohumlar, kanser hücrelerini yok etmek için ameliyatla kanserin içine ve ya kanser hücresinin yakın bir bölgesine yerleştirilir.

Klinik araştırmaları devam eden prostat kanseri tedavisinde kullanılan diğer tedavi yöntemleri ise şunlardır:

Kriyoterapi: Kanser hücresini dondurmak ya da öldürmek için prostat kanserinin içine özel bir sonda yerleştirilmesi işlemidir.

Kemoterapi: Kanseri küçültmek ya da öldürmek için özel ilaçlar kullanılan tedavi yöntemidir

Yüksek Yoğunluklu Odaklanmış Ultrason: Bu terapide, kanser hücresini öldürmek için kansere yüksek enerjili ses dalgaları yani ultrason yönlendirir.

Hormon Tedavisi: Bu yöntem, kanser hücrelerinin büyümesi için ihtiyaç duydukları hormonları alımını engeller. Bu nedenle kanserin durdurulması hedeflenir.

 

Bwell TR olarak medikal turizmde size en konforlu hizmeti sunmaktayız. Hizmetlerimiz arasında Türkiyede tedavisini olmayı arzuladığınız hastalık veya medikal işlemlerle ilgili sizlere en kaliteli şekilde sağlık danışmanlığı yapıyoruz. Tedavisini almak  istediğiniz hastalıklar ile  ilgili doktorlarımız tarafından aklınızda herhangi bir soru işareti kalmayacak şekilde detaylı bilgiler tarafınıza sağlanır. Sizleri vip araçlar ile havaalanından alarak konaklama yapacağınız otelinize transferinizi yapıyoruz. Geçireceğiniz operasyondan ve alacağınız tedaviden önce doktorunuz ile ön muayene görüşmesi ayarlanır ve size en uygun tedavi süreci ve operasyon işlemi planlanır Eski tetkik ve sonuçlarınız sizden istenir ve en yeni olan sonuçlarınız ile eski sonuçlarınızın karşılaşması için uzman doktorlar tarafından bir konsey kurulur bu konsey sonucunda hastalığınız ile ilgili en uygun tedavi seçenekleri sizin için planlanır. Operasyon ve tedavi süreci beraberindeki hastane sürecinizde sizlere kendinizi yalnız hissetmemeyeceğiniz konforlu ve rahat bir tecrübe sağlanması için tercümanınız her daim yanınızda oluyor. Operasyon ve uygulanan tedaviler sonrasında hastane çıkışından itibaren vip transfer aracınız sizleri tekrardan konaklayacağınız otele bırakmaktadır. Tüm bunların yanında transfer, konaklama ve tedavi sürecinizin yanı sıra ek olarak dünyanın en güzel turistik şehirlerinden biri olan İstanbul turu sizleri beklemekte…Dilediğiniz taktirde bu eşsiz şehri kültürel gezi turları ile unutamayacağınız bir deneyim yaşayarak eğlenebilirsiniz. Böylelikle yalnızca operasyon yaptırmak için değil aynı zamanda kendinizi en konforlu şekilde tatil yapmış gibi hissedebilirsiniz. Tüm bu süreçlerin ardından dilediğiniz estetik görünümlere sahip olup kaliteli ve konforlu vakit geçirebilirsiniz. Bwell tr olarak sağlığınız, güvenliğiniz ve konforunuz bizim için en önemli önceliğimizdir. Kendinizi tüm bu alanlarda en iyi hissedebileceğiniz sağladığımız bütün sağlık hizmetleri bizimle fazlasıyla mümkündür.